Online Psikoterapi Nedir?
Online Psikoterapi Nedir?
Online psikoterapi, uzun süredir varolan ancak özellikle covid pandemi sürecinden sonra giderek daha fazla tercih edilen bir terapi yöntemidir. Bunun başlıca nedeni, geleneksel yüz yüze terapinin sunduğu avantajlara ek olarak birçok kolaylık sağlamasıdır. Çevrimiçi psikoterapi; görüntülü aramalar, e-postalar ya da yazılı mesajlaşma gibi farklı iletişim kanalları üzerinden gerçekleştirilen bir terapi modelidir. Etkili bir terapi süreci için terapistinizle fiziksel olarak aynı ortamda bulunmanız gerekmez. Telefon teknolojisinin gelişimiyle birlikte çok daha kolay ve ulaşılabilir hale gelmiştir.
Online Psikoterapinin Avantajları
İnternet bağlantısı olan herhangi bir cihaz üzerinden psikolojik destek almayı mümkün kılan çevrimiçi terapi, yüz yüze danışmanlık hizmetlerine erişim sağlayamayan bireyler için büyük bir fırsattır. Online terapi geleneksel psikoterapi seanslarında bulunmayan birçok avantaj sunar;
Çeşitli ruhsal sorunlar için yüz yüze terapi kadar etkilidir.
Kırsal ve uzak bölgelerdeki kişiler için erişilebilirlik sağlar.
Sosyal fobi ya da yargılanma korkusu yaşayan bireyler için daha rahat bir terapi ortamı sağlar.
Terapiye gidip gelme süresini ortadan kaldırarak zamandan tasarruf edilebilir.
Mahremiyetin korunmasına da yardımcı olur.
Engelli veya evden çıkmakta zorlanan bireyler için uygun bir seçenektir.
Bazı online terapistler esnek ödeme planları sunarak danışanların maddi yükünü hafifletebilir.
Bireyler terapi seanslarına istedikleri yerden katılabilmektedir.
Günün herhangi bir saatinde terapiye ulaşılabilir.
Geleneksel terapilerde yaşanan randevu sıkıntıları ortadan kalkar.
Ülkelerinden uzakta yaşayanlar için kendi dillerinde terapi alma imkanı sunar.
Online Psikoterapi Hakkında Endişeler
Araştırmalar online terapinin etkili bir seçenek olabileceğini öne sürüyor, ancak bu herkes için doğru olduğu anlamına gelmez.
Madde kullanım bozuklukları, şiddetli depresyon ya da şizofreni gibi psikiyatrik rahatsızlıklar da dahil olmak üzere daha ciddi ruhsal hastalık biçimleri genellikle online tedavi yeterli ve güvenli bir seçenek olmayabilir.
Online terapilerde konuşmanın gizli kalıp kalıp kalmayacağı endişeleri vardır.
Psikoterapistin danışılan konuda uzman olup olmadığı endişeleri oluşabilir.
Terapistler danışanlarının öfke gibi olumsuz duyguları tam olarak hissedemez. Terapi seanslarınjdaki beden dili ile yapılan gözlem ve geri bildirimler eksik kalabilir.
Terapistlerin veya danışmanların gerçek olup olmadığı konusundaki endişeler rahatsız edici olabilir.
Yavaş internet, elektrik kesintileri danışmanlık amacıyla teknoloji kullanımında ortaya çıkabilecek zorluklarla karşılaşılabilir.
Sonuç olarak online terapi, ruh sağlığı hizmetlerine erişmenin etkili ve rahat bir yolu olabilir. Ancak bu, herkes için doğru olduğu anlamına gelmez. Çevrimiçi terapinin sizin için uygun olup olmadığı, durumunuza ve semptomlarınızın şiddetine bağlıdır.
Online terapiyle ilgileniyorsanız, böylesi bir terapi hizmeti seçmeden önce seçeneklerinizi araştırın. İncelemeleri okuyun ve soru sormaktan korkmayın. Doğru terapisti bulmak biraz zaman alabilir, ancak buna değer.